Become a rockstar

Become a rockstar. Dat klinkt nogal als een flinke belofte. Ik weet het. En toch is het mogelijk. Echt. Alleen moet je het wel in je hebben. Want een rockstar zijn vereist bepaalde eigenschappen en vaardigheden. De laatste kun je leren. Maar hoe weet je nou of je de eigenschappen hebt. Heel eenvoudig. Door de volgende vragen te beantwoorden.

De rockstar test: Heb jij het in je?

1. Geloof je alles wat je verteld wordt? 

2. Vergelijk jij jezelf met anderen?

3. Wil je snel veel geld verdienen?

4. Wil je graag beter zijn dan een ander?

5. Neem je altijd alles aan wat geschreven staat?

Alle vragen met JA beantwoord

Dan heb ik goed nieuws voor je. Want dan ben je nu al klaar. Je hoeft niet verder te lezen. Alleen nog even hier klikken.

Drie of meer vragen met NEE beantwoord

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor de eerste test! Je voldoet niet alleen aan alle bovengenoemde eigenschappen, je hebt de laatste meteen bewezen: Je neemt niet alles aan wat geschreven staat. Nee. Je volgt je eigen gevoel. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Dat is een geweldige eigenschap. Want jouw avontuur gaat hier beginnen. 

Eerst even dit

De naam ‘rockstar’ roept al veel associaties op. Maar voordat ik je uitleg hoe je het kan worden, wil ik eerst wat verwarring de wereld uit helpen. Hoe verleidelijk het ook is om meteen in het diepe te springen. Zou ik namelijk ook doen. Maar laten we beginnen bij het begin. De stap die vaak wordt overgeslagen. De definitie van rockstar.

Volgens dictionary.com is een rockstar ‘(1) a rock-n-roll star or celebrity’ en ‘(2) a star or celebrity in any field or profession, or anyone who is highly admired; TV-chefs are the new rock stars’.

Ja, ook in het woordenboek staat wel eens een foutje. Of… heet dat niet paradox, een foutje in het woordenboek? Dat zou ik eens moeten opzoeken (in  eh… een woordenboek..?) Hoe dan ook, het is niet erg. We maken allemaal wel eens een foutje.

Een rockstar heeft namelijk niets te maken met ‘celebrity, highly admired of rock-n-roll’. Nee. Dat is wat ze er van gemaakt hebben. Maar het staat los van beroemd zijn of bewonderd worden. Het heeft zelfs niets met een beroep te maken. Al zou dat eventueel wel kunnen, maar het is geen vereiste.

De naam zegt het al

Een rockstar is, zoals de naam al zegt, een ‘star die rockt’. Ofwel een ster die straalt. Voor nu bedoel ik niet een ster die aan de hemel staat. Maar: ‘de straling die ontstaat doordat je doet wat je het liefst doet, wat je een ster maakt’. Rocken in wat je doet. Stralen. Het maakt niet uit in wat. Over het niveau hoef je je geen zorgen te maken. Dat bepaal je namelijk zelf. Want stralen komt tenslotte van binnen uit.

De belangrijkste eigenschap van een rockstar is dat zij altijd bij zichzelf blijft. Ofwel intern. (Ik schrijf ‘hij’ maar bedoel uiteraard ook ‘zij’. Alleen wil ik niet steeds hij/zij schrijven. Dat staat lelijk en leest zo lastig). hij vergelijkt zichzelf niet met anderen. Vergelijken is extern en is fout. De meest gemaakte fout zelfs. Het gekke is, dat iedereen het doet. Continue. Social media heeft het alleen maar erger gemaakt. Maar je hebt er niets aan. Echt niet. Het gaat er tenslotte niet om wat een ander, maar wat jij het liefst doet. Naar je eigen hart luisteren. Dan pas kun je echt stralen. Dan pas ben je een échte rockstar.

Als rockstar mag je stiekem best een beetje egoïstisch zijn. Stiekem dan. Het gaat tenslotte om jouw gevoel. Jouw interne ik. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je egoïstisch mag gedragen. Nee. Een écht rockstar is gepassioneerd. En deelt graag zijn passie. Hij is niet jaloers, maar juist oprecht blij voor de passie van een ander. De enige externe factor die jou beïnvloed is inspiratie.

Conclusie

Jij gelooft niet alles wat je verteld wordt of wat geschreven staat. Je ontdekt dingen liever zelf. En vertrouwt op je eigen ervaringen en bevindingen. Je hebt geen behoefte om beter te zijn dan een ander. Nee. Je blijft het liefst bij jezelf. En je vergelijkt jezelf niet met anderen. In tegendeel. Je verrijkt anderen. Zolang jij kunt doen wat je het liefst doet, is geld niet belangrijk. Maar het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Een echte rockstar is geen faker or a hater. Maar for real.  

In de hectische, ofwel online wereld waarin we nu leven, gaat alles zo snel. En het gaat alleen maar sneller en sneller. We willen en doen zo veel, vaak uit angst om niets te missen. We laten ons niet leiden door ons eigen gevoel, maar door wat anderen doen en vinden. Kijk maar hoe populair de review-wereld is. Maar luister je werkelijk liever naar de mening van een ander, dan zelf te ervaren en bepalen wat je vindt? Ben je soms vergeten wie je bent. 

Wat nu dan? Ik ga je meenemen. Op avontuur. Met blogs en vlogs. Misschien zelfs met een ontmoeting. Niet om je te inspireren. Nee. Dat doen alle andere bloggers en vloggers al. Mijn doel is to open your mind. Misschien wel om je ware ik te ontdekken. Open your mind…