Everything that has a beginning, has an end

Het is alweer 2017. Wat gaat de tijd snel. Ik heb goed nieuws. Maar ik heb ook slecht nieuws. Everything that has a beginning, has an end. Laat ik beginnen met het goede. Dit jaar bestaan we vijf jaar. 2012 was het jaar van de eerste macaronwinkel van Nederland.

En in de afgelopen vijf jaar heb ik het hoogste bereikt wat ik kan behalen in de patisserie. Ik had mezelf niets mooiers kunnen wensen. Maar het heeft ook een keerzijde. Want het slechte nieuws is dat ik door mijn enthousiasme een burn out heb en ga stoppen. Zo zou 2017 wel eens het jaar kunnen zijn, van de laatste macaronwinkel van Nederland. 

Een burn out klinkt misschien een beetje als een trend van de laatste tijd. Alleen wij zouden Poptasi niet zijn als wij trends zouden volgen. Nee. Ik ben ‘iets’ te lang, te enthousiast doorgegaan. Zo lang, dat ik op een gegeven moment het niet meer snapte. Ik was iets kwijt. Mezelf. 

Gewoon doorgaan

De ironie is dat ik een vriend nodig had die mij daarop wees. Hij herkende een burn out. Waar ik hem ontzettend dankbaar ben. Anders was ik gewoon doorgegaan. En had het nog veel erger kunnen aflopen. Ik durf inmiddels toe te geven dat ik in mijn enthousiasme redelijk destructief kan zijn. 

Ik was altijd en ben nog steeds enthousiast over patisserie. Daar schuilt juist het gevaar. Het verschil is namelijk dat ik er in het begin heel veel energie van kreeg. Maar zo langzamerhand begon het mij energie te kosten. 

Het begint met een G

Geld was nooit mijn drijfveer. In tegendeel. Daarvoor vind ik wat ik doe veel te leuk. En zolang ik kan blijven doen wat ik graag doe, dan ben ik blij. Alleen niet iedereen denkt zo. Er is iemand die daar heel anders over denkt. En zij heeft het mij behoorlijk moeilijk gemaakt. Sterker nog, ze heeft het mij inmiddels onmogelijk gemaakt. Ik zal geen namen noemen. Maar ze begint met een ‘G’ en eindigt op ‘emeente Amsterdam’. 

Ze is niet van plan er iets aan te doen

Zij heeft een vergunning verleend waardoor onze winkel al een jaar verstopt is achter bouwmaterialen. En ook afgesloten is van het Gerard Douplein. Daar kan geen enthousiasme tegenop. Sterker nog, ik ben er inmiddels achter dat ze ervoor heeft gezorgd dat onze winkelomzet met meer dan de helft afgenomen is. En ze is niet van plan daar iets aan te doen. Want ‘het is haar verbouwing niet’. 

Als je eens wist hoeveel tijd en energie ik hierin gestoken heb. Terwijl dat niets met patisserie of creativiteit te maken heeft. Hier loop je dus op leeg. Dat had ik niet eens door. Of eigenlijk had ik het te laat door. Langzaam raakte ik op. Brande ik op. Ofwel burned out. Nu kan ik niet anders dan Poptasi afbouwen, om mezelf weer op te bouwen. 

De mooiste winkel van Nederland

Maar het is niet alleen kommer en kwel. In tegendeel. Ik heb in de afgelopen vijf jaar het hoogste behaald wat ik in de patisserie kan behalen. We hebben voordat we begonnen met de winkel de Patisserie Challenge Cup gewonnen.

Namens TimeOut magazine werden we benoemd tot Best of Amsterdam 2012. We hebben van MINI een titel gewonnen van de mooiste winkel van Nederland. En we kregen zelfs een volledig Poptasi branded MINI voor drie maanden. 

Kroon op je werk

Maar het mooiste en het hoogste wat we behaald hebben, de ware kroon op ons werk… is toch wel het privé bezoek van de Australische pastry god Adriano Zumbo. Mooier dan dat bestaat gewoon niet.

Wat een erkenning. Super tof, vet leuk en alles! Beter dan dat kon het niet worden. En dit alles had nooit gelukt zonder onze fans. Zonder jullie. Zonder jou. Dus ik maak een hele diepe buiging voor je. Megasuperdankjewel! 

Art direction en pastisserie

Ik heb vijf jaar geleden gekozen voor patisserie, omdat ik geloofde dat ik met mijn art direction en creativiteit iets kon bijdragen aan de patisserie. Dat geloof ik nog steeds. Alleen gaat dat zo niet lukken. 

Maar geen paniek. Ik zal de winkel niet zomaar van de ene op de andere dag sluiten. Ik ga wel de winkeltijden aanpassen. Hoe en wat, dat ben ik nog aan het uitdenken. Dat laat ik je de komende tijd weten. De webshop blijft voorlopig gewoon open.  

Dus je kunt voorlopig nog gewoon van onze macarons genieten. Misschien langzaam maar zeker een beetje afkicken. Als je erover wil praten, dan mag je altijd contact met ons opnemen en ben je natuurlijk van harte welkom. Want we delen onze enthousiasme en passie nog steeds heel graag met je! Love, Poptasi 8]x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.