Jezelf opnieuw leren kennen

Ik ben sinds ik de winkel gesloten heb in september 2017 enorm bezig geweest met de vraag: wat nu? Ook al doe je heel hard je best rustig aan te doen, er was altijd de druk dat je uiteindelijk een keuze moet maken. En die druk werd alles behalve minder naarmate de tijd verstreek. Maar wat moet je kiezen als je totaal geen idee hebt van wat je wil doen. Of wat je nog kan doen. Hoe kun je jezelf opnieuw leren kennen. 

Het deed me denken aan de beroepen keuzetest van de lagere school. Toen wist ik het ook niet. Alleen toen had je nog alle tijd van de wereld. En geen vaste lasten. Hoe langer ik het uitstelde des te moeilijker het werd.

Om een keuze te kunnen maken moet je jezelf goed kennen. En dat was nou precies het probleem. Ik was mezelf juist kwijt. Wat ik wel wist is dat kiezen niet mijn sterkste eigenschap is. Hoezo paradox. Dus waar begin je. Hoe leer je jezelf (opnieuw) kennen?

TEDx

Een vriendin had m’n blog ‘Later als ik groot ben‘ gelezen. Ze tipte me in een reactie op een TEDx presentatie over Multipotentialites. Dat was net alsof het over mij ging. Dus ik zocht verder. Via die presentatie kwam ik op een website. Op die website vond ik een boek dat beloofde je te helpen. Gewoonlijk geloof ik dat soort ‘hulp’-boeken nooit. Maar deze had mij nieuwsgierig gemaakt. Dus ik heb het besteld en me voorgenomen het m’n volle aandacht te geven. Ik kon tenslotte wel wat hulp gebruiken. 

Er stonden onder andere een aantal opdrachten in. Eén opdracht vond ik in eerste instantie een lastige. Zeg maar gerust, vervelend. Maar ik heb er een draai aan gegeven. En de uitkomst was heel verrassend.

Opdracht

De opdracht was dat ik vrienden moest vragen wat zij vonden waar ik goed in was. En hoe ze mij aan anderen zouden omschrijven. Maarja, wie vraag je zoiets. Wie heeft er überhaupt tijd en zin om dat te beantwoorden.

Na veel wikken, wegen en twijfelen of ik de opdracht misschien beter zou overslaan, heb ik besloten de vraag op Facebook te zetten. Privé dan. Met het verzoek of iemand het antwoord in een (privé) berichtje wilden sturen. Daar kwamen heel bijzondere reacties uit. Zelfs uit onverwachte hoek. Die hebben mij enorm geholpen.

Conclusie

De lastige opdracht was dus zo vervelend nog niet. Nee. Het was achteraf gezien een hele fijne opdracht. Zo fijn dat ik het nu iedereen zou aanraden als je een beetje hulp kunt gebruiken en niet weet waar je moet beginnen. Of als je een beetje ‘lost’ bent. En niet weet wat je wil of moet doen.

Jezelf (opnieuw) leren kennen

Jezelf opnieuw leren kennen is niet een oefening om veren in je reet te krijgen. Nee. Juist niet. Het is een oefening om jezelf te leren kennen. Het leert je meer over jezelf dan je verwacht.

Ik geef eerlijk toe dat ik het best eng vond. Spannend. Want je geeft jezelf bloot. En je weet niet wat je kunt verwachten. Wie er reageert. En of er wel iemand reageert. Maar ‘trust me’ je moet het gewoon eens proberen. Het heeft mij in ieder geval gebracht waar ik nu ben. Love, Poptasi 8]x

Facebook post

PS Heb je wat hulp nodig en wil je het ook proberen? Dan heb ik hier de tekst van mijn Facebook post voor je. Die mag je gewoon kopiëren en plakken:

Wil je mij even helpen? Ben met een opdracht bezig en kom deze vraag tegen: ‘Vraag je vrienden waar ze denken dat je goed in bent en hoe ze je zouden beschrijven aan andere mensen’. In een Privé berichtje graag. Superdankjewel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.