Wat doe je als je geen macarons meer bakt…

Wat doe je als je geen macarons meer bakt...

Wat doe je als je geen macarons meer bakt. En je wilt je honger stillen. Nou dan ga je toch gewoon ergens anders macarons proeven. Ja toch. Niet dan. Je raadt nooit waar ik afgelopen week was. 

Pilot- of flagshipstore

Nee, dat raad je écht niet. Want… ik was bij McDonald’s. In Hoorn. Of eigenlijk McCafé. Ik had al vernomen dat ze tegenwoordig macarons hebben. Dus die moest ik proberen natuurlijk. Mooie zaak trouwens. Geen doorsnee McDonald’s. Het had meer weg van een lounge met verschillende design stoelen en banken. Maar dat is omdat dit restaurant van McDonald’s Nederland is. Geen franchise. Maar een Pilot-, of Flagship McDonald’s. Very mooi dus.

McDonald's restaurant

Ik heb vroeger nog in deze McDonald’s gewerkt. Ergens in de vorige eeuw. Eerst als crew. En later als manager. Daarna ben ik bij reclame bureau Result gaan werken. En guess what. Dat was het reclame bureau van McDonald’s! Ik ken McDonald’s dus redelijk van binnen en van buiten. En ik ben nog steeds groot fan. Maar nu is het tijd om hun macarons eens te proeven. Ben heel benieuwd.

Welke bakker heeft geen framboos

Voor 2,75 krijg je drie macarons. Een roze, witte en groene. Ik begin bij de roze. Ik heb alleen niet zo goed opgelet bij de kassa. Lezen is niet mijn sterkste kant. Maar ik gok dat de roze macaron framboos is. Ik bedoel… welke bakker heeft er nou geen framboos macarons in zijn standaard assortiment?? (eh… Poptasi?). Er zit trouwens een super leuke voorgeschiedenis aan de macarons bij McDonald’s. Die mag ik nu vast wel met je delen. Zonder namen te noemen dan. Want toen McDonald’s op zoek ging naar macarons, waren er meerdere lobbyisten die zich hard maakten om Poptasi macarons bij McDonald’s te krijgen. Ongelofelijk, maar écht waar.

McDonald's macarons

Zo kwam er een keer een dame bij mij in de winkel. Ze vertelde dat haar man bij McDonald’s Nederland werkte. En dat ze binnenkort macarons op hun menu gingen zetten. Ze kwam Poptasi macarons halen om haar man te laten proeven hoe macarons horen te zijn. Wat cool he.

En er was een restaurant eigenaar, een vriend van me en tevens een van de grootste Poptasi fans. Hij had verschillende macarons geproefd, maar vond dat geen enkele was zoals die van Poptasi. Hoedanook, de Poptasi macarons werden het niet (anders zou ik ze nu ook niet hoeven proeven natuurlijk). Misschien moet ik een keertje een Masterclass geven bij McDonald’s? Volgens mij dwaal ik af.

Van slagroom en chocolade

De roze macaron. Zo te zien is de vulling confiture. Maar er zit een gat in het koekje. Zou er stiekem van gesnoept zijn? Hij is tevens gevlekt, in plaats van egaal roze. De koekjes zijn kennelijk nat geweest na het bakken. Daar krijg je vlekjes van. De bite is zacht. En ik proef frambozen. De groene pistache macaron heeft een ganache vulling. (Ganache is gemaakt van slagroom en chocolade).

Deze macaron smaakt meer naar marsepein dan naar pistache. Marsepein vind ik overigens ook lekker. Dat is ook gemaakt van amandelen, met een beetje rozenwater. De vanille macaron bewaar ik voor het laatst. Ik ben dol op vanille. De vulling is ook een ganache. Deze macaron heeft ook al een gat in het koekje. De bite is zacht. Hij smaakt romig. Maar ik proef geen vanille. De milkshake van McDonald’s smaakt meer naar vanille.

Mijn conclusie

Mijn conclusie? Allereerst is het belangrijk om te weten dat over smaak niet te twisten valt. Wat ik lekker vind hoeft een ander niet lekker te vinden. Ik ben bijvoorbeeld dol op een verse witte boterham, met roomboter, pindakaas en suiker. Of hagelslag, Pindakaas met pure hagelslag… hmmm. Terug naar de McDonald’s macarons. Ik ken bakkers, je mag ze ook patissier of zoals sommigen willen ‘chef patissier’ noemen, die slechtere macarons maken dan die van McDonald’s. Dat klinkt negatiever dan ik het bedoel. Want ze waren zo slecht nog niet, maar… McDonald’s pretendeert geen patissier te zijn. Het heet tenslotte McCafé en niet McPatisserie. Of McPastry.

McDonald's cappuccino

De bite van de macarons was zacht en een beetje chewie. De vulling was zacht en de kleuren waren mooi. Niet te fel. De koekjes waren wel iets te beschadigd. De smaken vond ik niet zo overtuigend. Op de framboos na. Maar als je frambozen gebruikt, dan moet je wel even de coulis of ganache blenden vind ik. Ik hou namelijk niet van framboos pitjes. Althans, bij verse frambozen wel. Bij coulis niet. Maar ook dat is persoonlijk natuurlijk.

Eind conclusie

Al met al geen slechte macarons. Het is wat je er van kan verwachten. Ik ga ze geen cijfer geven. Want dat slaat nergens op. Over smaak valt tenslotte niet te twisten. Probeer ze gewoon zelf eens. Ben benieuwd wat jij van ze vindt. Er is geen goed of fout. Maar alleen jouw persoonlijke smaak. McDonald’s. Ik was, ben en blijf nog steeds groot fan. 8]x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.